Matkustus ja liikkuminen

MATKUSTAMINEN SUOMESTA

Ghanan kiinnostus on lisääntynyt kansainvälisten lentoyhtiöiden keskuudessa ja moni kansainvälinen lentoyhtiö tarjoaa nykyään enemmän ja parempia lentoyhteyksiä. Suoria lentoja ei tällä hetkellä ole Suomesta, mutta nopeimmat vaihtolennot kestävät vain 12 tuntia.  Suurimmista kansainvälisistä lentoyhtiöistä Ghanaan lentävät British Airways, Emirates, Ethiopian Airlines, KLM, South African Airways, Turkish Airlines ja Qantas.

Lentojen hinnat riippuvat ajankohdasta, lentoyhtiöistä ja vaihtoajoista. Menopaluun keskihinta on 700-900€.

MATKAILU MAAN SISÄLLÄ

TAXI: Lyhyet matkat voi tehdä taksilla. Taksit on helposti tunnistettavissa kirkkaankeltaisista kyljistä. Nämä toimivat suurimpien kaupunkien keskuksissa ja niitä voi vuokrata myös pidempiin matkoihin, sekä jakaa muiden matkustajien kanssa. Turistien kannattaa kysyä hinta etukäteen ennen hyppäämistä kyytiin. Tinkimällä useamman taksinkuljettajan kanssa saa parhaan hinnan. Vuodesta 2016 Ghanassa on myös toiminut Uber.

UBER: Jos sinulla on netti käytössäsi Uber on helppo, selkeä ja turvallinen tapa matkustaa. Jos määränpäälläsi ei ole virallista osoitetta syötä lähellä oleva osoite ja kerro taksi kuskille kyytiin hypätessä minne olet oikeasti menossa, sinut veloitetaan kuitenkin ajan ja kilometrien suhteen. Kun sovellus on valinnut kuljettajan sinulle, ole heti yhteydessä chatin kautta kuljettajaan ja varmista että kortilla maksu käy hänelle jos et ole valinnut maksutavaksi käteistä joka käy aina. Jos ei pystyt vielä perumaan kuskin 5min kuluessa tilauksesta ilman, että sinulta veloitetaan mitään.

TRO TRO: Toinen tapa kulkea ympäri kaupunkia ja niiden välillä on tro tro minibussit – se ei ole ainoastaan halvempaa kuin taksit, mutta myös hauskempaa. Nämä minibussit ovat suosituin kulkuneuvo paikallisten keskuudessa. Tro Trot ovat taskuystävällisiä ja tarjoavat ihanteellisen tavan sekoittua paikallisten ihmisten kanssa. Tro Tro toimivat käsimerkeillä, jolla kuskit ja asiakkaat viestittävät keskenään kyseisen matkan päätepisteen. Saat myös suullisesti selvitettyä päätepysäkin, mutta varaudu toimimaan nopeasti.

MOOTTORISTIT: Kun kuljettava välimatka on lyhyt ja poispäin päätien varresta motoristien kyyti on varteen otettava vaihtoehto, samoin kuin ruuhka-aikana. Tällöin tietenkään kantamuksia ei kannata olla juurikaan mukana.

BUSSI: Pitempiin matkoihin, toimivat eri kaupunkien välillä, sekä naapuri valtioiden kaupunkeihin. Luotettavat bussit ovat valtion omistamia ja yksityishenkilöiden ylläpitämiä linja-autoyrityksiä.

AUTONVUOKRAUS:  Autonvuokrauspalvelut tarjoavat kuljettajalla varustettuja autoja kohtuulliseen hintaan. Suurin osa kaupunkien teistä on päällystetty/asfaltoitu ja hyvin ylläpidetty, mutta tiet tärkeimpien kaupunkien ulkopuolella ovat huonossa kunnossa. Matkustaminen yöllä, etenkin kaupunkien ulkopuolella ei suositella.

ILMATEITSE: Pidemmille matkoille Ghanan sisällä voi valita lentämisen paikallisilla lentoyhtiöillä, kova kilpailu paikallisten lentoyhtiöiden välillä takaa turisteille alhaisen hinnan. Lentoyhtiöt, jotka lentävät paikallisesti ovat Starbow, African World Airlines, Antrak Air, Eagle Atlantic Airlines ja Arik Air.