Kansallis- ja luonnonpuistot

Ghanaa ei tunneta erityisen hyvin safarikohteena – mutta sellainen se ansaitsisi olla. Laajoilta rannikkotasankojen savanneilta tiheisiin pohjoisen trooppisiin metsiin, kävijöitä odottaa mahtava valikoima villieläimiä, vuoristoja, metsiä ja henkeäsalpaavia vesiputouksia.

Ghanan villieläinalueet ovat kansallisia aarteita. Sen 16 kansallispuistoa, suojelu- ja rauhoitusalueet ovat koti erilaisille nisäkkäille, matelijoille, hyönteisille ja meri elämälle. Osa puistoista sijaitsee lähellä Accraa, kun taas toiset pitkän ajomatkan päässä.

MOLE KANSALLISPUISTO

4 840 neliökilometrin kokoinen Mole kansallispuisto, Luoteis – Ghanassa, on maan suurin, vanhin ja paras safaripuistoalue. Puistossa asuu pieni määrä Afrikkalaisia norsuja, joista jotkut ovat tottuneet ihmisiin, joten niiden lähistölle on mahdollista päästä jopa jalan. Molen kansallispuistossa on myös paljon muita eläimiä mukaan lukien norsuja, puhveleita, villisikoja ja antilooppeja sekä apinoita ja erilaisia ​​lintuja. Puiston on maastollisesti ruoho-savannia ja sisäänkäynti on lähellä Larabangan kaupunkia. Lovi ja Mole joet virtaavat puiston läpi jättäen taakse juoma-alueita pitkille kuivakausi ajoille.

BIA KANSALLISPUISTO

Bian kansallispuisto on biosfäärialue, joka sisältää Ghanan viimeisiä koskemattomia metsiä ja monipuolisen eläimistön. Lähellä Norsunluurannikon rajaa, kansallispuisto perustettiin vuonna 1935 ja sai nimensä läpi virtaavan Bia – joen mukaan. Vuonna 1985 puisto nimettiin Unescon maailmanperintökohteeksi. Jotkut Länsi-Afrikan korkeimmat puut löytyvät täältä. Puistossa asuu yli 60 nisäkäslajia, joista 10 kädellisiä ja yli 160 lintua. Näistä suojelun alaisia ovat esimerkiksi metsä antilooppi yhteisöt. Bian kansallispuisto on myös ainoa tunnettu sijainti äskettäin löydetylle Agama sylvanus liskolle.

DIGYA KANSALLISPUISTO

On kooltaan 3 743 neliökilometriä, maan toiseksi suurin kansallinen puisto ja vanhin suojelualue Ghanassa. Se luotiin vuonna 1900 Ghanan ensimmäiseksi suojelualueeksi ja se sai kansallispuiston aseman vuonna 1971. Puisto sijaitsee Brong- Ahafo maakunnassa ja on ainoa puisto Volta järven tuntumassa. Sieltä löytyy myös manaatte, että saukkoja. Puistossa asustaa sen lisäksi 6 lajia kädellisiä nisäkkäitä, yli 230 lintulajia ja Ghanan toiseksi suurin norsuväestö.

KAKUM KANSALLISPUISTO

Kakumin kansallispuisto on helpoiten saavutettavissa oleva ja tärkein puisto Etelä-Ghanassa. 375 km2 trooppista sademetsää sijaitsee Keskimaan maakunnassa. Se perustettiin paikallisten ihmisten aloitteesta, säilyttää neitseellistä sademetsää linnuille, perhosille ja harvinaisille eläimille. Hyvin uhanalaisia lajeja ovat Diana apinat, Jätti Bongot, Keltaselkäpuikkijat ja norsut.

KYABOBO KANSALLISPUISTO

Uusin ja viimeiseksi perustettu Kyabobo kansallispuisto on Nkwata alueella, Pohjois – Voltan maakunnassa. 400 km päässä Accrasta. 359 km2 kokoinen puisto sisältää sekä metsä- että savanni kasveja ja niiden eläimiä kuten maasika, paviaani, puhveli, kobiantilooppi ja pahkasika. Sekä harvinaisempia lajeja bongo, norsu, leijona, punalehmäantilooppi ja ruokoantilooppi. Luonto on kaunis ja eläimistö rikas. Kyabobo Kansallispuiston on tarkoitus lisätä Voltan alueen matkailupotentiaalia kerran se on jo täysin kehittynyt.

NINI SUHIEN KANSALLISPUISTO

160 neliökilometrin kokoinen Nini Suhienin kansallispuisto on yhdistetty Ankasa Resource Reserve alueeseen tehden yhteensä suojelualue pinta-alasta 500 neliökilometriä. Suhteellisen pienestä koosta huolimatta, alueella on laaja eläimistö, uhanalaisista Diana-apinoista afrikkalaiseen norsuun ja yli 260 lintulajia. Puisto tarjoilee myös joki näkymän ja vesiputouksia.

TIESITKÖ? Ghanassa on arviolta
1 000 perhoslajia
– yhtä monta kuin Pohjois-Ameriassa ja Euroopassa yhdistettynä.